Bábika Barbie oslavuje už svoje 60. narodeniny

Tento rok oslávi okrúhle narodeniny dievčina, ktorá akoby s pribúdajúcimi rokmi nestarla. Ale rozhodne sa nedá povedať, že by zostávala v priebehu dekád úplne bezo zmeny. Vystriedala množstvo účesov, odtieňov vlasov, niekoľko farieb pleti aj záplavu kostýmov a outfitov.

Ani v profesionálnom živote sa vôbec nedržala pri zemi, jej kariéra naberala každú chvíľu iný smer. Počas svojho pestrého života vystriedala viac ako 200 povolaní. Reč je pochopiteľne o bábike Barbie, ktorá 9. marca oslávi 60 rokov svojej existencie.

V tento deň sa uskutoční oslava aj na televíznej stanici Minimax, ktorá odštartuje celý mesiac s tými najlepšími filmami a seriálmi pre všetky fanúšičky kultovej bábiky Barbie.

Barbie nebola nikdy hračkou, ktorá by ako odhodený kus plastu po chvíli skončila v kúte. Naopak, stala sa veľmi žiadanou. Už v roku 1959, v ktorom sa Barbie predstavila svetu, sa v Amerike predalo neuveriteľných 350 tisíc bábik.

Jedným z dôvodov úspešného štartu bolo posolstvo, ktoré sa s bábikou spája od prvého roku. Nabáda k nezávislosti a plneniu vlastných snov.

Myšlienku, že dievčatá môžu samostatne myslieť aj jednať, dala obľúbenej bábike do vienka jej tvorkyňa Ruth Handler. Z dnešného pohľadu sa to možno nezdá, ale v päťdesiatych rokoch to bol značne provokatívny prístup.

V priebehu rokov sa Barbie vyvíjala tak, aby lepšie reflektovala svet, v ktorom dievčatá skutočne žijú. Dôležitý zlom nastal v roku 2016. Spoločnosť Mattel zareagovala na výhrady kritikov, ktoré sa týkali nereálnych proporcií bábiky.

Na svoju výšku až príliš chudá Barbie vysielala správu, ktorá v 21. storočí neladila so zdravším prístupom k vlastnému telu. Preto prišli na svet bábiky rôznych postáv, medzi nimi aj jedna s aspoň trochu plnšími tvarmi.

Zmenu vyvolala väčšia ochota počúvať rodičov, ktorí stále viac premýšľajú nad výchovou svojich ratolestí. Dôkazom pokračovania v modernom prístupe je v sezóne 2019 Barbie na vozíku či bábika s odnímateľnou protézou.

Bábika Barbie chce inšpirovať malé dievčatká k veľkým veciam. Preto si na pomoc v priebehu rokov prizvala silné osobnosti. Vznikali tak bábiky Marilyn Monroe, Heidi Klum alebo Elizabeth Taylor.

Okrem slávnych osobností z oblasti filmu či módy sa svetu predstavili aj bábiky, ktoré reprezentujú úspešné ženy aj v iných odvetviach. Svoji podobu preto získala maliarka Frida Kahlo, matematička Katherine Johnson či boxerka Nicola Adams.

Nové bábiky vznikajú s mimoriadnou starostlivosťou, preto počty fanúšikov Barbie po celom svete neustále rastú a pribúdajú aj oddaní zberatelia.

S kultovou bábikou sa jej priaznivci už dávno nestretávajú iba na pultoch obchodov, po roku 2000 vzniklo množstvo filmov a televíznych seriálov. Slovenskí diváci môžu s obľúbenou hrdinkou prežívať jej dobrodružstvá na televíznej stanici Minimax.

Hlavné posolstvo, ktoré moderná Barbie z televíznych obrazoviek šíri, je dôležitosť vnútornej krásy a možnosť splnenia vlastných snov. Do roku 2020 by sa Barbie mala navyše dočkať aj hraného filmu a zažiariť tak na striebornom plátne. Uchádzačiek o rolu kultovej blondíny sa vystriedalo viac, voľba nakoniec padla na herečku Margot Robbie.

Príležitosť zoznámiť sa s dobrodružstvami bábiky Barbie budete mať možnosť 9. marca popoludní v animovanom seriáli, ktorý vás prevedie jej novým domom snov a predstaví vám aj jej početnú rodinu a kamarátov. Barbie DreamHouse Adventures sledujte od 9. 3. na stanici Minimax.

Bábika Barbie v číslach:

– Zberateľka Bettina Dorfmann je majiteľkou Najväčšej zbierky, čítajúcej viac ako 15 000 bábik
– Najrýchlejší styling predviedla Catherine Lomas, ktorá stihla bábiku obliecť za 28,87 sekundy
– V aukcii bola v roku 2010 vydražená Najdrahšia bábika Barbie za vyše 214 000 eur
– Najúspešnejšou edíciou je Totally Hair Barbie z roku 1992 s viac ako 10 miliónmi predaných kusov
– Vytvorenie nového dizajnu bábiky zaberie neuveriteľných 12–18 mesiacov

Zdroj: Mediahub.sk 


(ts) foto: TV Minimax

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *